Így gondoskodhatunk könnyedén a folyadékegyensúly megőrzéséről

Mit jelent a folyadékegyensúly, milyen jelek utalnak a zavaraira, és hogyan segíthetnek bizonyos tápanyagok a helyreállításában és a fenntartásában? Lássuk!

Így gondoskodhatunk könnyedén a folyadékegyensúly megőrzéséről

Mi a folyadékegyensúly?

A folyadékegyensúly a szervezetben lévő víz megfelelő mennyiségének fenntartását jelenti, ami létfontosságú az egészség szempontjából, hiszen számos testi folyamatra hatással van, beleértve a testhőmérséklet szabályozását, a tápanyagok szállítását, a salakanyagok eltávolítását, illetve az általános közérzetet is. A víz egy átlagos felnőtt testtömegének körülbelül kétharmadát teszi ki. Ideális esetben a bevitt, valamint a vizelettel, izzadással és egyéb testi funkciók által felhasznált folyadék mennyisége közel azonos mennyiségű kell, hogy legyen. Ezt az egyensúlyt elsősorban a vesék szabályozzák.


A folyadékegyensúly zavarainak jelei, és kapcsolódó betegségei

A folyadékegyensúly zavara megmutatkozhat kiszáradásként vagy folyadékvisszatartásként is. A kiszáradás tünetei közé tartozik a szomjúság, a csökkent vizeletmennyiség, a sötét vizelet, a fáradtság, a szédülés és a zavarodottság. A krónikus kiszáradás vesehomokot és vesekárosodást okozhat. A folyadékvisszatartás ödémát, magas vérnyomást és súlyos esetben szívelégtelenséget eredményezhet. Mindkét állapot megterheli a szervezetet, és jelentősen súlyosbíthat olyan krónikus állapotokat, mint például a magas vérnyomás, a vesebetegség, vagy egyes szív- és érrendszeri betegségek.

Milyen ételek, italok, és hatóanyagok fogyasztásával járulhatunk hozzá az egészséges folyadékegyensúly fenntartásához?

A folyadékegyensúly fenntartása és a megfelelő hidratálás többről szól, mint az elégséges vízbevitel. Az étrendünk által bevitt tápanyagok és hatóanyagok szintén fontos szerepet játszanak a folyadékegyensúly fenntartásában. Lássuk, melyek ezek közül a legfontosabbak!

Elektrolitok

Az elektrolitok megfelelő szintje alapvető szerepet játszik egészségünk megőrzésében. A nátrium létfontosságú az idegrendszer működéséhez és a folyadékegyensúly fenntartásához. Pótlásáról az ételek enyhe sózásával gondoskodhatunk, azonban asztali só helyett válasszunk tengeri sót vagy Himalája sót, amelyek jellemzően kevésbé feldolgozottak, és hasznos nyomelemeket is tartalmaznak. 

A kálium ellensúlyozza a nátrium vérnyomásra gyakorolt hatását és támogatja a sejtműködést. A banán, a narancs, a sárgadinnye és az édesburgonya gazdag káliumforrások.

A magnézium segít az idegi jelátvitelben és a folyadékegyensúly fenntartásában. A spenót, a mandula és a fekete bab kitűnő forrásai.

A kalcium nemcsak a csontok számára fontos, hanem a megfelelő izom- és idegműködéshez is. Pótlásához fogyasszunk tejtermékeket, dúsított növényi tejeket, vagy sötétzöld leveles zöldségeket.

Az elektrolitok hatékonyabb pótlásához étrend-kiegészítőket is alkalmazhatunk, mint például a Mannavita ElektronyK+ Italpor.

Hidratáló ételek és gyümölcslevek

A sejtek hidratálása és a folyadékegyensúly megőrzése érdekében vízben gazdag, nyers ételeket, illetve szűretlen, hozzáadott anyagoktól mentes gyümölcsleveket is fogyaszthatunk. Ezekkel a folyadékon túl kulcsfontosságú tápanyagokat is pótolhatunk. A friss uborka, az eper, a narancs és a görögdinnye, valamint a frissen préselt gyümölcslevek mind remek választásnak bizonyulnak.

Ajánlott termékek a hidratáció fokozására és a tápanyagok pótlására: Mannavita Goji Gyümölcslé és Mannavita Tőzegáfonya Gyümölcslé

Antioxidánsban gazdag ételek

Bizonyos antioxidánsok, mint például a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin, illetve a répában található béta-karotin védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen és támogatják a vesék egészségét, amelyek létfontosságúak a folyadékegyensúly szabályozásához. A tőzegáfonya és a fekete áfonya, valamint az étcsokoládé gazdag forrása az antociánoknak és a flavanoloknak, amelyek támogatják a véráramlást és a vesék egészségét.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532305/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK541059/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK482447/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK234935/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK538339/

Fotó: Fauxels

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 847 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute